Een van de populairste trends van het moment is je lichaam het idee geven dat je doodgaat.
Ik heb het over cryotherapie — een proces waarbij je voor een paar minuten in een kamer met temperaturen tot 90 graden onder nul moet staan (van langer dan dat ga je echt dood).
Dat zorgt voor een vecht- of vluchtreactie in het lichaam en een enorme stoot endorfine. Deze onconventionele behandeling is geliefd bij atleten en beroemdheden.
Ik wilde weten waarom er zoveel opwinding over is en dus ging ik op bezoek bij een kliniek in Londen om het zelf te proberen.
Voor mijn cryotherapie-sessie ga ik naar 111Cryo in Knightsbridge, Londen. Het bedrijf laat mij als redacteur van Business Insider gratis binnen. Een sessie kost normaal gesproken 95 pond, omgerekend ruim 110 euro.
Rob Price/BI
Je krijgt meer te verduren dan alleen het doorstaan van de vrieskamer.
Rob Price/BI
-90 °C is al erg genoeg als je heel warm aangekleed bent, maar bij cryotherapie ben je bijna helemaal naakt.
Claudia Romeo/BI
Voordeel is dat je wel mooie sloffen van The North Face mag dragen.
Claudia Romeo/BI
Ik krijg uitleg over wat ik binnen kan verwachten. Dan ben ik klaar om in de ijskoude kamer te stappen. De hoofdband moet ervoor zorgen dat mijn oren er niet afvriezen.
Rob Price/BI
Lage temperaturen zijn voor mij niet nieuw. Ik heb ooit gewerkt aan een ijssculptuur, waarin ik ijs van de vloer af moest halen bij -20 °C. Dat was aardig frisjes, maar dit is echt iets anders.
Claudia Romeo/BI
Het is ondraaglijk koud. Elke haar op mijn lichaam is bedekt met een laagje ijskristallen.
Claudia Romeo/BI
En hoewel ik een persoonlijke trainer heb die me van buitenaf aanmoedigt, kan ik helemaal niks horen. Daardoor heb ik geen idee hoelang ik nog in de kamer moet blijven. Betekent die opgehouden vinger dat er twee minuten voorbij zijn of dat er nog twee minuten over zijn?
Claudia Romeo/BI
Aan het einde van de sessie van drie minuten ben ik oncontroleerbaar aan het rillen.
Rob Price/BI
Dus ... waarom zou je het doen?
Rob Price/BI
Volgens 111Cryo heeft de behandeling verschillende effecten, van sneller spierherstel voor sporters tot verbetering van de huid en het verlichten van pijn. En het zou zelfs helpen om af te vallen.
Rob Price/BI
De werkelijkheid is anders. "Er is niet bewezen dat deze zogenoemde 'behandeling' iets van bovengenoemde dingen doet", schrijft de US Food and Drink Administration op zijn website.
Claudia Romeo/BI
Dat weerhoudt enthousiastelingen er niet van steeds opnieuw de kou in te duiken. "Als je kijkt naar de vijf bestbetaalde atleten ter wereld, dan doen ze allemaal regelmatig aan cryotherapie”, aldus 111Cryo-directeur Daniel Smith. Iedereen, van LeBron James tot Cristiano Ronaldo, gaat ervoor.
Daniel Smith, directeur van 111Cryo. Foto: Claudia Romeo/BI
Het is een hele ervaring om dit mee te maken. Ik ben op een licht masochistische manier blij dat ik het gedaan heb. Binnen is het verschrikkelijk koud, maar ik voelde me erg energiek en wakker toen ik eruit kwam. Binnen een paar minuten voelde ik me weer normaal.
Foto: Claudia Romeo/BI
Maar het is niet echt goedkoop met 95 pond per sessie — zeker als je weet dat wordt aangeraden om het acht tot tien keer te doen om er het maximale uit te halen. Maar mensen die hier heilig in geloven, laten zich waarschijnlijk niet afschrikken door de prijs.
Foto: Rob Price/BI
Een paar maanden na de behandeling voel ik niet de behoefte om opnieuw te gaan. De voordelen zijn twijfelachtig en het is veel geld voor drie minuten van ijzig ongemak.
Foto: Rob Price/BI